15 Yıllık Deneyim
Uzman Kadro
7/24 Hizmet
Konvansiyonel yangın sistemi belli bir bölgedeki yangının tespit edilmesi prensibine göre çalışan yangın algılama ve ihbar sistemleridir.
Konvansiyonel sistem, zon olarak adlandırılan yangın bölgesini tespit eder ama yangının tam olarak nerede olduğu hakkında bilgi vermez. Yangının tam yerini öğrenmek için panele bağlı olan tüm detektörlerin tek tek kontrol edilmesi gerekir. Yangının yeri algılandıktan sonra da uyarı sistemleri devreye girer.
Bu sistem nispeten daha küçük ev ve ofis gibi binalarda /alanlarda tercih edilir. Bu sayede de yangın noktası kısa sürede belirlenebilir.
Konvansiyonel yangın sistemi bir yangın algılama ve alarm sistemidir. Temel olarak yangını çıkış anında algılayarak uyarı verir.
Farklı türleri olan yangın algılama ve alarm sistemleri içinde önemli bir yere sahip olan konvansiyonel yangın sistemi, belirli bir bölgede ortaya çıkan yangını tespit eden ve uyarı veren sistemdir.
Zon adı verilen bölgeleri işaret ederek yangının meydana geldiği bölgeyi gösterir. Ama yangının o bölgede nerede bilgisi bu sistemde verilmemektedir. Zonlara bağlı olan yangın detektörlerini uyarı vermesi ise örneğin bir otelin belli bir katında yangın olduğu uyarı vermesi şeklindedir. Ama eğer yangın o kattaki odalardan herhangi birindeyse bu bilgi verilmez. Bu nedenle yangını tam yerini belirlemek için o zona bağlı tüm detektörleri kontrol etmek gerekir.
Konvansiyonel yangın algılama paneli, akü, duman detektörü ve soketi, ısı detektörü ve soketi, yangın ihbar butonu, siren/ flaşörler sistemin ekipmanlarıdır.
Adresli ya da kablosuz yangın algılama sistemlerine göre daha basit ve daha ekonomik sistemlerdir. Bu nedenle tercih edilirlikleri de yüksektir ancak konvansiyonel yangın alarmının nerede kullanılacağı ve doğru sonuç vereceği konusu iyi araştırılmalıdır.
Yangın sistemleri algılama ve ihbar olarak ikiye ayrılır. Konvansiyonel yangın algılama sistemi sıcaklık artışı ya da duman tespit ederek yangını algılayan sistemlerdir.
Algılama sisteminin tespit ettiği yangını gerek sesli gerekse de görsel olarak haber veren elemanlar sistemin yangın ihbarı kısmını oluşturur. Sirenler ve flaşörler yangın ihbar sisteminin üyeleridir.
Konvansiyonel yangın sistemi adresli sistemler gibi noktasal yangın yeri vermediği, daha basit ve ekonomik olduğu için daha çok küçük ve orta ölçekli işletmeler ile nispeten küçük ve yangın riskinin daha düşük olduğu binalarda tercih edilirler.
Kullanım alanları; ev, ofis, küçük ve orta boy işletmeler, fabrikalar, atölyeler, kütüphaneler, müzelere, arşiv odaları, hastane ve oteller vb’dir.
Ancak bu sistemlerin riskleri de vardır. Isı ve hava değişimlerinden etkilenmeleri zaman zaman yanlış alarmlara neden olabilir.
Yangın alarm sisteminin evlerde kullanımı, evin sahibi ya da evde yaşayanların tercihine bağlıdır. İçinde yaşayan kişilerin evde olmadığı zamanlarda herhangi bir nedenle çıkabilecek yangının algılanmasını ve uyarı verilmesini sağlar. Alan küçük olduğu için sistemin en iyi sonuç verdiği alanların başında gelir.
Yatak sayısı 200’ü geçen tüm oteller yangın alarm sisteminin kurulmasının zorunlu olduğu binalardandır. Böylece insanların genellikle uyumaya geldiği binalar olan otellerde olası faciaların önüne geçilir. Ancak otel büyük bir otelse adresli yangın alarm sistemi kullanmak daha doğru olacaktır.
Kullanım alanı 3 bin metrekare üzerinde olan ticari amaçlı binalarda yangın alarm sisteminin bulunması yönetmeliğe göre mecburidir. Bu mecburiyet üretim ya da depolama yapan tüm işletmeler için de geçerlidir. Söz konusu işletme küçük ve orta boy bir işletme ise konvansiyonel sistemlerin kullanılması daha iyi sonuç verir.
Okullar, yoğun insan sirkülasyonuna sahne olan alanlardır. Öte yandan birden fazla kat ya da bina söz konusu olması da okullarda yangın alarmı ve algılama sistemlerinin kurulumunu daha da önemi hale getirmektedir. Herhangi bir yangın anında alarm verilmesi okul binasının erken şekilde tahliye edilmesini sağlar. Ancak genellikle çok katlı ve çok odalı olan okullarda adresli yangın sisteminin kullanılması yangına daha kolay müdahale edilmesini sağlar.
Atölyeler fabrikalara göre daha küçük nitelikteki üretim alanları olsa da yangın riski en az fabrikalar kadar yüksektir. Ancak küçük olmaları konvansiyonel sistemin kullanılmasını sağlamaktadır.
Ofisler küçük olmaları itibariyle yangının daha kolay algılanabildiği, çok odalı olmayan bir yapıdadır. Bu özellikler ofislerde konvansiyonel yangın alarm sistemlerinin kullanılabilmesini sağlamıştır.
Fabrikalar geniş bir alana yayılmalarının ötesinde çok katlı ve bölümlü olabilmektedir. Bu nedenle fabrika yangın sistemini seçerken fabrikanın mimari tasarımı mutlaka göz önüne alınmalı ve seçim buna göre yapılmalıdır. Fabrikalarda genellikle adresli yangın sistemleri kullanımı daha iyi sonuçlar vermektedir.
Konvansiyonel sistemde detektör, buton gibi ekipmanlar, yangın zonlarına bağlanır. Sitem zon bazında algılama sağlar. Her zona 20 adet detektör bağlanmaktadır. Olası bir yangın anında sistem uyarı verir ancak yangının tam yerini vermeyen sistemdeki detektörlerin hepsini kontrol etmek gerekir.
Bu tip sistemler bölgesel tespit yoluyla yangının kaynağına ulaşmaktadır. Adresli sistemlerde ise yangının kaynağı noktasal olarak tespit edilebilmektedir.
Yangın butonu konvansiyonel sistemin önemli bir parçasıdır. Butonlar insanların doğrudan tespit ettiği yangınları sisteme doğrudan bildirmelerine yarayan cihazlardır. Burada da yangın gören kişi butona basarak sistemi aktif hale getirir ve yangın uyarısı verir.
Konvansiyonel yangın sistemi alanında üretim yapan hem yerli hem de yabancı çok sayıda marka vardır.
Bu markalar arasında Bosch, Teletek Mavigard, Teknim, Siemens, Teledata, Argus gibi markalar yer almaktadır.
Alman menşei firma yangın alarm sistemleri alanında 80 yıla yakın bir zamandır hizmet vermektedir. Video tabanlı yangın algılama hizmeti de veren firma entegre yangın algılama ve sesli alarm sistemleri ile koruma sunmaktadır.
Teletek Elektronik yangın algılama sistemlerinde kullanılan tüm ürün yelpazesini üreten bir üreticidir.
Başta apartmanlar olmak üzere, küçük ofisler, orta ve büyük ölçekli plazalar, depolar, fabrikalar ve mağazalar için konvansiyonel yangın algılama ve adresli yangın algılama ve ihbar sistemleri için gerekli tüm ürünleri üreten Bulgaristan menşeli bir şirkettir.
Yangın panelleri, detektörler, yangın butonu firmanın ürün yelpazesinde yer almaktadır.
Mavigard, Mavili Elektronik’in İstanbul fabrikasında üretimini gerekleştirdiği yangın algılama sistem markasıdır. Mavigard marka ürünler arasında akıllı adresli ve konvansiyonel sistemler, söndürme sistemleri bulunmaktadır.
Bilgi Elektronik bünyesinde faaliyet gösteren Teknim, 2008 yılından bu yana konvansiyonel yangın alarm sistemi üretmeye başlamış ve bunu tamamen kendi protokolünü oluşturduğu akıllı adresli yangın alarm sistemleri takip etmiştir.
Halen tamamı Türk mühendis ve teknisyenlerince geliştirilen ve üretilen özgün ürünleri ile sektörde önemli bir rol oynamaktadır.
Alman menşeli bir firma olan Siemens, yangın sistemleri sektöründe de önemli bir üreticidir. Firma, Cerberus Pro yangın güvenlik sistemleri, Sinteso yangın koruma, yangın algılama ve söndürme, Fibolaser Lineer ısı detektörü ve Cerberus FIT başta olmak üzere pek çok alanda üretim gerçekleştirmektedir.
Teledata yangın sektörünün İtalyan orijinli oyuncusudur. 1977 yılından bu yana yangın alanında faaliyet gösteren firmanın yangın algılama panelleri ve aksesuarları Türkiye distribütörü tarafından piyasaya sunulmaktadır.
Argus binalarda yangın algılama ve yangından korunma sistemleri konusunda Birleşik Krallık'ta faaliyette olan sınıfında bir tedarikçidir. Her türlü otomatik çalışan yangın söndürme sistemleri ve elektronik olarak devreye giren yangın algılama ve alarm sistemleri tasarlar, kurar ve bakımını yapar.
Konvansiyonel yangın sistemi fiyat listesi ihtiyaçlara ve veya markaya göre değişiklik gösterir. Kullanılacak malzemelerin niteliği, sistemin kullanılacağı yerin özellikleri gibi konular yangın sistemleri fiyat listesinde değişikliklere neden olur. Bir eve kurulacak konvansiyonel yangını sistemi orta ölçekli bir işletmeye kurulacak sistem birbirinden farklı olacaktır. Bir ev için bir yangın zonu yeterli olacakken, işletmede bu sayı artacaktır. Bu durum da fiyat listesinde farklılıklara nende olacaktır.
Fiyat listesindeki değişikliklerden çok fazla etkilenmemek için doğru seçimler yapılmalıdır. Bu nedenle lütfen bizi arayın ve fiyat teklifi isteyin.
Konvansiyonel yangın sistemi montajı yapılırken öncelikle yangın bağlantı şeması hazırlanmalıdır. Montaj ve kurulum bu şemaya uygun olarak yapılmalıdır.
Sistem komplike bir sistem olduğu, ayrıca can ve mal güvenliği açısından da büyük önem taşıdığı için montajın konunun uzmanları tarafından yapılması gerekmektedir. Böylece sistem kusursuz çalışır ve risk en aza indirilir.
Promer Güvenlik olarak bir yangın esnasında önceliğimiz her zaman müşterilerimizin can ve mal güvenliğidir.
Deneyimli ekip ve kaliteli ekipmanla verdiğimiz hizmet, güvenliğinizi üst seviyeye çıkararak, yaşam kalitenizin artmasına yardımcı olacaktır. Hizmet alanımız Ege ve Akdeniz Bölgesi’ndeki belli şehirleri kapsamaktadır.
Adres: Çamtepe Mah. Güngören Cd. No:36 Narlıdere/İzmir
Telefon: 0232 449 92 42
Fax: 0232 449 92 35
Eposta: info@promerguvenlik.com
Lokasyon: Haritaya Gözat