15 Yıllık Deneyim
Uzman Kadro
7/24 Hizmet
Seslendirme ya da acil anons sistemi işyerleri, alışveriş merkezleri, fabrikalar, stadyumlar, okullar, hastaneler, tiyatro ve sinema salonlarının yanı sıra daha pek çok alan ve mekanda kullanılan sistemlerdir. Daha çok büyük kalabalıkları bilgilendirme, gerektiğinde yönlendirme amaçlıdırlar.
Bir statta yapılan gol anonsu da, herhangi yangın vb. gibi acil bir durumdaki tahliye anonsu da bu sistemlerin kullanılmasıyla gerçekleştirilir.
kimi mekanda sadece konfor ve keyif düzeyini artırmaya yönelik kullanılırlar.
Bir kafe ya spor salonundaki müzik sistemi bu kapsamdadır. Herhangi bir hastanede doktor da bu sistemin kullanılmasıyla ameliyathaneye çağırılır.
Seslendirme sistemi yasayla zorunlu olan yerlerde ya da isteğe bağlı olarak acil anons sistemi olarak da kullanır. Bu durumda sistemin can kurtarma ve güvenlik tarafı ortaya çıkar.
Yangın veya herhangi bir acil durumda alarm mesajlarının iletilmesini sağlayan ya da genel amaçlı anons sistemlerini içinde barındıran sistemlere genel olarak seslendirme sistemleri denmektedir.
Bu sistemler yangın, su baskınları, deprem, gaz kaçağının yanı sıra akla gelebilecek her durumda uyarı amaçlı kullanılır. Bu açıdan bakıldığında temel olarak bir güvenlik ekipmanıdır. Seslendirme sistemi kanalıyla duyuru yapılan kişiler bulundukları ortamı en kısa sürede terk ederler.
Seslendirme sistemi ayrıca fonda sürekli çalan müzik yayını şeklinde de olabilir. Bu da çok sayıda kişinin olduğu alışveriş merkezi gibi yerlerde, ya da spor yaptığı spor salonları ile yemek yediği restoran ve kafe benzeri yerlerde çokça görülen bir uygulamadır. Daha çok iyi zaman geçirilmesini sağlar ancak seslendirme sistemlerinin daha önce de dediğimiz gibi öncelikli amacı tehlikeli durumlarda “uyarı” ve sonrasında “tahliye”dir.
Seslendirme ya da acil anons sistemi yoğun insan sirkülasyonunun olduğu her yerde kullanılır. Öyle ki okullar, hastaneler, havalimanları, oteller, fabrikalar, sanayi tesisleri, sinema ve tiyatrolar, spor salonları, kafe ve restoran, cami, kamu binaları, otoparklar, siteler, otogarlar, üniversite ve kampüsler, plazalar, alışveriş merkezleri ve daha birçok yerde hayat kurtarıcı veya bilgilendirici olabilmektedir.
Sistem diğer güvenlik sistemleri ile entegre edildiğinde en iyi sonuçları verir.
Seslendirme sistemi ayrıca örneğin hastanelerde doktor, spor salonlarında ya da tatil köylerinde müzik, tiyatro ve sinemalarda antrakt, askeri alanlarda ziyaretçi, futbol karşılaşmalarında gol ya da oyuncu değişikliği, alışveriş merkezlerinde kayıp çocuk, tren istasyonları ya da otogarlarda yaklaşan seferin anonsları olarak da ortaya çıkar.
Seslendirme sistemleri meydana gelen acil bir durum anında yapılması gereken anons ve acil durum mesajlarının, belirlenen bir ana merkezden istenilen bölgelere hızlı bir şekilde iletilmesini sağlar. Çoğu zaman merkez ünitelere kaydedilmiş mesajlardır ve acil durum ortaya çıktığında devreye alınırlar.
Diğer taraftan ana merkezden belirlenen bölgeye müzik yayını da bu sistem sayesinde yapılır.
Kaydedilmiş mesajlar dışında manuel olarak yapıldığı durumlar da vardır ancak örneğin bir yangın anında kimsenin aklına anons yapmak gelmeyeceği için ideal olan kayıtlı mesajlar hazırlamaktır.
Seslendirme sistemlerinin olmazsa olmaz kısmı anons modülüdür. Sistemin diğer elemanları ise mikrofonlar, hoparlörler, ampfilikatörler, mikser ve ses kontrol üniteleridir. Olağandışı bir durum karşısında ana kumanda merkezi hoparlörlerle bağlantı kurar ve anonslar yapılır. Bu nedenle sistemin en önemli parçası hoparlörlerdir. Hoparlörler yapılan anonsun her yerden duyulabilmesi noktasında önemli bir role sahiptirler.
Acil anons adı üzerinde acil bir durumda insanların binadan tahliye edilmesini amaçlayan anonslardır. Burada kalabalıkların doğru yönlendirilmesi isteği de vardır. Önce bilgilendirme yapılır sonra da tahliye…
Bunlar genellikle yangın sel, deprem, terörizm ya da kitlesel/ toplumsal olaylar gibi olağandışı olaylarda hayat kurtaran anonslardır. İnsanlara doğrudan ulaşan anonsun acil durumlarda çalışma garantisi ne yazık ki yoktur.
Acil anons sistemlerinin kurulumunun yasayla zorunlu olduğu yerler vardır.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e göre 200 yataktan fazla kapasiteli tüm oteller, 5000 metrekareden büyük yapı inşaat alanı olan veya kullanıcı sayısı 1000 kişiyi aşan tüm yapılarda ve yüksekliği 51.5 metreyi geçen tüm binalarda acil anons sistemi olması zorunludur.
Söz konusu binalarda yaşanacak yangın, sel ve ya deprem gibi afet durumlarında bu sistemler devreye girer ve can kaybının önüne geçilmesi için insanlar daha önceden hazırlanmış bir plan dahilinde önce uyarı fonksiyonu devreye gire daha sonra da tehlike altındaki kişiler söz konusu alandan tahliye edilirler.
Deprem anında bu sistem de devre kalabilir ve çalışmaz, yine aynı şekilde yangın anında zarar göre acil anons sistemi işlevini yerine getiremeyebilir. Bu nedenle alternatif planlar her zaman hazır olmalıdır.
Seslendirme sistemleri farklı çeşitlere sahiptir. Bu çeşitleri şöyle sıralamak mümkündür:
Basit anons sistemleri, sistemin kurulacağı yerin niteliği ile ilgilidir. Eğer bu yer karmaşık bir yapıya sahip değilse daha basit bir sistem kurulur. Örneğin tek bir kullanım alanı olan kafe, restoran ya da ofis benzeri mekanlarda basit bir sistem söz konusu olacaktır. Ancak çok bölgeli ya da odalı gökdelenler, havalimanları, hastaneler, oteller fabrikalar gibi kullanım alanlarında daha karmaşık uygulamalara ihtiyaç duyulur.
Yani uygulamanın yapılacağı yer, kendi niteliğine göre basit bir seslendirme sistemi ile ya da çağrı içeren çok bölgeli bir sistem ile donatılabilir. Çok bölgeli anons sistemleri genellikle adresli sistemler olarak öne çıkmaktadır.
Tavan tipi hoparlör, 100 Volt amplifikatörler ile çalışan ve adından da anlaşılacağı üzere tavana monte edilerek kullanılması amaçlanmış hoparlörlerdir. Ağırlıklı olarak mağazalar, süpermarketler, restoranlar gibi kullanım alanları vardır. Hem müzik yayını yapılabilir, hem de güvenlik sisteminin bir parçası olarak kullanılabilir. Hastane, okul alışveriş merkezi gibi yerlerde acil anonslar için kullanılırlar. Tavanda yukarı girintiye doğru monte edildiklerinde tavanın içine gömülürler. Düz yüzeyleri de aşağıda kalır ve böylece dekoratif olarak da güzel görünürler.
Duvar tipi hoparlörler ağırlıklı olarak okul, toplantı salonu, cami, özel işletme, kamu alanları ve benzeri çatısı bulunan birçok alanların duvarlarında kullanılır. Duvara monte edilerek kullanıldıkları için bu ismi almışlardır.
Büyük çaplı ses sistemi uygulamalarında kullanılan hoparlör çeşididir. Geniş çaplı açık hava festivalleri, açık hava konserleri, büyük kapsamlı açılış ve organizasyonlar vb. kullanım alanları vardır. Ses yayılımı için kullanılan kolon tipi hoparlörlerden aynı zamanda acil anons için de faydalanılır.
Anons istasyonları çeşitli yayınlar ve canlı duyurular yapmak için kullanılır. Ünite, kullanıcıların çağrı, yayın, sesli alarm, ses kontrolü, kayıt ve izleme gibi işlemleri yapabilmelerini sağlayan düğmelere sahiptir. Anons istasyonları dijital de olabilir.
Ses sistemlerinde hoparlörlerin sesini açmak veya kapamak için ses kontrol üniteleri kullanılır. Ses kontrol ünitesi amfiden bağımsız olarak hoparlörlerin sesini alçaltmak yada yükseltmek için sisteme dahil edilen elemanlardır.
Seslendirme sistemlerinin müzik kaynakları, CD çalar, mikrofon ya da pikap gibi aletlerdir.
Seslendirme sistemlerinde yayının anlaşılabilir, güvenli ve sürekli olmasını sağlamak en önemli konudur. Bu da sistem kurulum konusunun önemini artırmaktadır.
Seslendirme sistemlerinin kurulumunda yayının yapılacağı yerin özellikleri ve büyüklüğü tespit edilir. Çünkü alan ne kadar büyük olursa, hoparlör ve amfi büyüklük gücü veya adedi değişecektir.
Yer tespiti yapıldıktan sonra ihtiyaca en uygun ses sistemi belirlenir ve uzman ekipler tarafından montajı yapılır. Sistemin bel kemiği olan ve yayının duyulmasını sağlayan hoparlörlerin nerelere kurulduğu bu noktada en önemli detaydır.
Hoparlörler kullanılacakları alanların özelliklerine göre iç duvarlarına ya bina dışına monte edilirler.
Ses veya müzik yayınını çevreye iletmek üzere ana binaya ses amplifikatörleri kurulur. Hoparlörler ile amplifikatörlerin birbirleri ile bağlantısı da yapıldıktan sora sistemin çalışmaması için bir sebep kalmaz.
Promer Güvenlik olarak seslendirme sistemi kurulumunda her biri bir dünya markası olan markalarla çalışıyoruz. Honeywell, LG ve Eagle bu alanda partnerimiz olarak sizin de seslendirme ve acil anons sistemleri ihtiyaçlarınızı karşılamaktadır.
Honeywell Seslendirme ve Acil Anons Sistemleri, farklı ihtiyaçlar için farklı teknolojik ürün alternatiflerini müşterilerine sunmaktadır.
Modüler yapıları sayesinde Honeywell Seslendirme ve Acil Anons Sistemleri, seslendirme, alarm ve tahliye faaliyetlerine yönelik çeşitli ölçeklerde çözümleri sunmaktadır.
Hemen herkesin bildiği markalar arasında yer alan LG ses sistemleri ile de ön plana çıkmaktadır. Markanın özellikle hoparlörleri sundukları kaliteli ve net ses ile seslendirme sistemlerinde önemli bir yere sahiptir.
Eagle markası ise mikser, hoparlör ve amfileri ile seslendirme sistemlerinin bir parçasıdır. Ses sistemlerinin olmazsa olmazı olan bu parçalar sayesinde sesin net duyulması sağlanır.
Seslendirme sistemleri fiyat listesi ihtiyaçlara ve tercih edilen ekipman veya markaya göre değişiklik gösterir.
Kullanılacak malzemelerin niteliği, sistemin kullanılacağı yerin özellikleri, büyüklüğü gibi konular seslendirme sistemi ya da acil anons sistemi fiyat listesinde değişikliklere neden olur.
Seslendirme sistemleri fiyat listesindeki değişikliklerden çok fazla etkilenmek istemeyenlerin doğru projeler için doğru seçimler yapması büyük önem taşır.
Bu nedenle lütfen bizi arayın ve fiyat teklifi isteyin. İhtiyaçlarınızı en iyi şekilde belirleyip, size en uygun seslendirme ya da acil anons sistemi fiyat listesi ile satın alma yapmanızı sağlayalım.
Adres: Çamtepe Mah. Güngören Cd. No:36 Narlıdere/İzmir
Telefon: 0232 449 92 42
Fax: 0232 449 92 35
Eposta: info@promerguvenlik.com
Lokasyon: Haritaya Gözat