Yangın Alarm Sistemi | Algılama ve Yönetim Sistemleri

Yangın Alarm Sistemleri

Yangın Alarm Sistemleri

yangın alarm sistemi

15 Yıllık Deneyim

Uzman Kadro

7/24 Hizmet

% 100 Müşteri Memnuniyeti

Yangın alarm sistemi, yangını henüz başlangıç aşamasındayken algılayan ve alarm vererek uyaran sistemlerdir. Günümüzde hayati öneme sahip olan bu sistemlerin nerelerde kullanılacağı ya da kullanılması gerektiği  “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” ile en ince detayına kadar belirleniştir.

Herhangi bir binada yangın alarm, algılama ve yönetim sistemi bulunması öncelikle can daha sonra da mal güvenliği için oldukça önemlidir. Çünkü yangının her yeri sarmadan ve tehlikeli olmadan algılanması, sistemin uyarı vermesi, itfaiyenin ya da yangın söndürme sistemlerinin müdahalesi ile söndürülmesini sağlayacaktır.

 

 YANGIN ALARM SİSTEMİ NEDİR?

 

Yangın alarm sistemi bir yangını başlangıç anında tespit ederek sistemin içinde yer alan uyarı elemanlarıyla haber veren sistemlerdir.

Sistemin erken uyarı vermesi söndürme birimlerine ya da itfaiyeye  zamanında müdahale şansı verirken, olay mahallinde bulunanların tahliyesi için de ciddi anlamda zaman kazandırır. Belki de yangın alarm sistemin uyarı vermesi ile yangın kapıları kapanacak ve alevlerin önüne başka yerlere sıçramasının geçilecektir.

Farkı nitelikte yangın alarm ve algılama sistemleri, insanların yoğun olduğu bölgelerde kullanılarak, hayat kurtarıcı olabilmektedir.

Yangın alarm sistemleri bir yangın algılama paneline sahiptir. Bu panel, detektörler, butonlar, sirenler ve flaşörler gibi elemanlardan oluşur.

Yangın alarm sistemi türüne göre ortamdaki ısı artışı ya da yükselen dumanları algılayarak devreye girer. Uyarı verir, böylece önlemlerin alınması ve tahliye için süre başlar.

 

YANGIN ALARM SİSTEMİ KULLANIM YERLERİ

 

Yangın alarm sistemi kullanım yerleri çok çeşitlidir. Ev, ofis, işletmeler, atölyeler, fabrikalar, oteller, okul ve yurt binaları, müzeler, havalimanları spor salonları, kütüphaneler, fuarlar, limanlar, depolama amaçlı kullanılan binalar, hapishaneler, stadyumlar, siteler, alışveriş merkezleri ve endüstriyel tesisler gibi pek çok alan yangın alarm ve algılama sistemlerinin öncelikli kullanım yerleridir.

Yangın alarm ve algılama sistemleri ile söndürme sistemlerinin nerelerde kullanılması gerektiği 2002 yılında devreye giren ve ihtiyaçlara göre güncellenen “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” ile belirlenmiştir. Yönetmeliğe göre yüksekliği 30,50 m’yi geçen konut harici bütün binalarda yangın alarm sistemi bulunması zorunluluktur.

 

EV

 

Yangın alarm sisteminin evlerde kullanımı, evin sahibi ya da evde yaşayanların tercihine bağlıdır.  İçinde yaşayan kişilerin evde olmadığı zamanlarda elektrik kontağı, fişte unutulan ütü gibi bir elektrikli alet, sigara, doğalgaz kaçağı veya bir başka nedenle çıkabilecek yangının algılanmasını ve uyarı verilmesini sağlar. Evde insan varken de aynı durum söz konusudur.

 

OKUL

 

Okullar hem öğrencileri hem eğitimcilerin hem de velilerin bulunduğu, yoğun insan sirkülasyonuna sahne olan alanlardır. Öte yandan birden fazla kat ya da bina söz konusu olması da okullarda yangın alarmı ve algılama sistemlerinin kurulumunu daha da önemi hale getirmektedir. Herhangi bir yangın anında alarm verilmesi okul binasının erken şekilde tahliye edilmesini sağlar.

 

OTEL

 

Yatak sayısı 200’ü geçen tüm oteller de yangın alarm sisteminin kurulmasının zorunlu olduğu binalardandır. Böylece insanların genellikle uyumaya geldiği binalar olan otellerde olası yangın facialarının önüne geçilir.

 

İŞLETMELER

 

Kullanım alanı 3 bin metrekare üzerinde olan ticari amaçlı binalarda yangın alarm sisteminin bulunması yönetmeliğe göre mecburidir. Bu mecburiyet üretim ya da depolama yapan tüm işletmeler için de geçerlidir.

 

ATÖLYELER

 

Atölyeler fabrikalara göre daha küçük nitelikteki üretim alanları olsa da yangın riski en az fabrikalar kadar yüksektir. Tekstil atölyeleri, deri ya da sünger atölyeleri vb. riskin en yüksek olduğu atölyeler arasındadır.  Bu alanlarda risk ancak yangın alarm sistemi kurarak azaltılabilir. Atölyelerin büyüklüğüne göre kullanılacak alarm sistemi türü seçilmelidir.

 

OFİS

 

Ofisler küçük olmaları itibariyle yangının daha kolay algılanabildiği, çok odalı olmayan bir yapıdadır. Bu özellikler ofislerde konvansiyonel yangın alarm sistemlerinin kullanılabilmesini sağlamıştır.

 

FABRİKA

 

Fabrikalar geniş bir alana yayılmalarının ötesinde çok katlı ve bölümlü olabilmektedir. Bu nedenle fabrika yangın alarm sistemini seçerken fabrikanın mimari tasarımı mutlaka göz önüne alınmalı ve seçim buna göre yapılmalıdır. Fabrikalarda genellikle adresli yangın alarm sistemleri kullanımı daha iyi sonuçlar vermektedir.

 

YANGIN ALARM SİSTEMİ ÇEŞİTLERİ

 

Yangın alarm sistem çeşitleri çalışma prensipler göz önüne alarak sınıflandırılır. Bu sistemler 3 çeşittir:

 

    • Konvansiyonel sistemler
    • Adreslenebilir sistemler
    • Kablosuz yangın alarm sistemleri

 

Yangının çıktığı yerin nitelikleri, büyüklüğü, yapının mimari şekli hangi tip yangın alarm sisteminin kullanılması gerektiğini ortaya koymaktadır.

 

KONVANSİYONEL YANGIN ALARMI

 

Konvansiyonel yangın alarmı yangının tespit edilmesinin daha kolay olduğu, yüksek olmayan, her katında fazla oda bulunmayan binalar, atölyelerde tercih edilir.  Bu binalar diğerlerine göre yangın riski daha az olan binalardır. Yangın esnasında binadaki kişileri sesli ve görsel olarak uyarır.

Sistemi alarm verir ama alarmın hangi detektörden geldiğinin bilgisi yoktur. Yangının kaynağı zon adı verilen bölgelere göre verilmektedir. Yangının çıkış noktasını bulmak için zon üzerindeki tüm detektörlerin araştırılması gerekir.

4 zonlu konvansiyonel yangın alarm santralinde her zona belli sayıda yangın detektörü bağlanır. Yangın varsa 4 bölgede de inceleme yapılmalıdır ki yangının çıkış kaynağı bulunabilsin.

Binada yangın çıkması durumunda, detektörler yangını algılayarak, panele sinyal gönderir. Yangın ihbarını alan panel sirenleri çalıştırarak yangın alarmını verir.

 

ADRESLİ YANGIN ALARMI

 

Adresli yangın ihbar sistemi ise adı üzerinde, sistemi oluşturan detektör, buton gibi cihazlar kontrol paneli üzerinde ayrı ayrı tanımlanırlar. Yangın esnasında sistem alarm verdiğinde alarmın tam olarak nereden geldiği bu sayede anlaşılır.

Böylece yangın anında yangının çıktığı bölge ile yangının o bölgenin hangi noktasında çıktığı belirlenir ve en kısa müdahale edilerek yangın büyümeden söndürülür.

 

KABLOSUZ YANGIN ALARMI

 

Kablosuz  yangın alarm sisteminde cihazlar kontrol paneline kablosuz olarak bağlanırlar. Bağlı cihazlar yangın ihbarını panele bir radyo sinyali ile iletir. Yangın ihbarı tam nokta atışı olarak bildirilir.

 

MARKALAR

 

Yangın alarm sistemleri alanında üretim yapan hem yerli hem de yabancı çok sayıda marka vardır.

Bu markalar arasında Bosch, Teletek Mavigard, Teknim, Siemens, Teledata, Argus gibi markalar yer almaktadır.

 

BOSCH

 

Alman menşei firma yangın alarm sistemleri alanında 80 yıla yakın bir zamandır hizmet vermektedir. Video tabanlı yangın algılama hizmeti de veren firma entegre yangın algılama ve sesli alarm sistemleri ile koruma sunmaktadır.

 

TELETEK

 

Teletek Elektronik yangın algılama sistemlerinde kullanılan tüm ürün yelpazesini üreten bir üreticidir.

Başta apartmanlar olmak üzere, küçük ofisler, orta ve büyük ölçekli plazalar, depolar, fabrikalar ve mağazalar için konvansiyonel yangın algılama ve adresli yangın algılama ve ihbar sistemleri için gerekli tüm ürünleri üreten Bulgaristan menşeli bir şirkettir.

Yangın panelleri, detektörler, yangın butonu firmanın ürün yelpazesinde yer almaktadır.

 

MAVİGARD

 

Mavigard, Mavili Elektronik’in İstanbul fabrikasında üretimini gerekleştirdiği yangın algılama sistem markasıdır.  Mavigard marka ürünler arasında akıllı adresli ve konvansiyonel sistemler, söndürme sistemleri bulunmaktadır.

 

TEKNİM

 

Bilgi Elektronik bünyesinde faaliyet gösteren Teknim, 2008 yılından bu yana konvansiyonel yangın alarm sistemi üretmeye başlamış ve bunu tamamen kendi protokolünü oluşturduğu akıllı adresli yangın alarm sistemleri takip etmiştir.

Halen tamamı Türk mühendis ve teknisyenlerince geliştirilen ve üretilen özgün ürünleri ile sektörde önemli bir rol oynamaktadır.

 

SIEMENS

 

Alman menşeli bir firma olan Siemens, yangın sistemleri sektöründe de önemli bir üreticidir. Firma, Cerberus Pro yangın güvenlik sistemleri, Sinteso yangın koruma, yangın algılama ve söndürme, Fibolaser Lineer ısı detektörü ve Cerberus FIT başta olmak üzere pek çok alanda üretim gerçekleştirmektedir.

 

TELEDATA

 

Teledata yangın sektörünün İtalyan orijinli oyuncusudur. 1977 yılından bu yana yangın alanında faaliyet gösteren firmanın yangın algılama panelleri ve aksesuarları Türkiye distribütörü tarafından piyasaya sunulmaktadır.

 

ARGUS

 

Argus binalarda yangın algılama ve yangından korunma sistemleri konusunda Birleşik Krallık'ta faaliyette olan sınıfında bir tedarikçidir. Her türlü otomatik çalışan yangın söndürme sistemleri ve elektronik olarak devreye giren yangın algılama ve alarm sistemleri tasarlar, kurar ve bakımını yapar.

 

YANGIN ALARM SİSTEMİ FİYAT LİSTESİ

 

Yangın alarm sistemi fiyat listesi ihtiyaçlara ve tercih edilen alarm sisteminin türüne veya markaya göre değişiklik gösterir. Kullanılacak malzemelerin niteliği, sistemin kullanılacağı yerin özellikleri gibi konular yangın alarm sistemleri fiyat listesinde değişikliklere neden olur. Bir eve kurulacak konvansiyonel yangın alarmı sistemi ile bir hastaneye, okula, otele, fabrikaya kurulması gereken adreslenebilir yangın alarm sisteminin fiyatı aynı olmayacaktır.

Fiyat listesindeki değişikliklerden çok fazla etkilenmemek için doğru seçimler yapılmalıdır. Bu nedenle lütfen bizi arayın ve fiyat teklifi isteyin. İhtiyaçlarınızı en iyi şekilde belirleyip, size en uygun yangın alarm sistemi fiyat listesi ile satın alma yapmanızı sağlayalım.

 

YANGIN ALARM SİSTEMİ MONTAJI

 

Yangın alarm sistemi montajı yapılırken öncelikle yangın alarmı bağlantı şemasıhazırlanmalıdır. Montaj ve kurulum bu şemaya uygun olarak yapılmalıdır.

Sistem komplike bir sistem olduğu, ayrıca can ve mal güvenliği açısından da büyük önem taşıdığı için montajın konunun uzmanları tarafından yapılması gerekmektedir. Böylece sistem kusursuz çalışır ve risk en aza indirilir.

 

HİZMET BÖLGELERİ

 

Promer Güvenlik olarak bir yangın esnasında önceliğimiz her zaman müşterilerimizin can ve mal güvenliğidir.

Deneyimli ekip ve kaliteli ekipmanla verdiğimiz hizmet,  güvenliğinizi üst seviyeye çıkararak, yaşam kalitenizin artmasına yardımcı olacaktır. Hizmet alanımız Ege ve Akdeniz Bölgesi’ndeki belli şehirleri kapsamaktadır.

 

  • İzmir
  • Manisa
  • Aydın
  • Çanakkale
  • Denizli
  • Muğla
  • Antalya
  • Isparta
  • Balıkesir

Yangın Alarm Sistemlerimiz

Yangın Çözüm Ortaklarımız

argus-yangın
yangın_TELETEK
mavigard yangın alarm sistemi
siemens son yangın alarm sistemi
teknim yangın alarm sistemi
teledata yangın alarm sistemi
WhatsApp iletişim